Om Fireball Cinnamon Whisky

Allt du behöver veta om årets sprittrend

Innovationer och nytänkande har av dunkla skäl inte prioriterats i spritbranschen de senaste hundra åren; men på den punkten kan den uppmärksamme nu se ett lika tydligt som välkommet trendbrott – och inget illustrerar detta trendbrott bättre är de senaste årens internationella megasuccé Fireball Cinnamon Whisky.

Fireball tycks sedan den svenska kroglanseringen i höstas ha blivit musik-, reklam- och mediabranschens fixstjärna på krogarna runt Stureplan. Men denna nyskapande kanelwhisky förtjänar mer än så. Mycket mer.

När Fireball nu lanseras på systembolaget är det med målet att snabbt bli en del av hela det njutnings- och nöjeslystna Sverige. Och med tanke på att förhandsbeställningarna på ett lika glädjande som oroväckande sätt redan har börjat äta upp lagret så är det knappast något orealistiskt mål. (Fireball uppfanns dessutom i Kanada. Ett land lika kallt som vårt och därför i samma behov av sann och äkta värme som vi är.)

För er som ännu inte hunnit smaka

Vad det handlar om är en i grunden honungslen majswhisky som hettats upp med en samling noga utvalda kryddor med kanel i spetsen. Resultatet är en het, fyllig smak med en diskret, välavvägd sötma. Detta kanske inte låter så märkvärdigt. Men det är det.

Fireball gör sig utmärkt som bas i drinkar tillsammans med ginger ale, tranbärsjuice, Cola, äppelcider eller rent av kaffe. Vanligast är dock att den får vara sig själv nog: ibland i en kupa, ibland i ett whiskyglas med en isbit och ibland som ett kvickt järn.

Märkvärdigt svår att inte tycka om är den hur som helst. Eller som en av Stockholms bättre bartenders uttryckte det: ”Om du gillar mjuk whisky, öppen eld, en avlägsen doft av nybakade bullar, tändstickor, fred, fest, popmusik och om ditt favorittuggummi till råga på allt är Big Red – så kommer du älska Fireball Cinnamon Whisky”.

Själv nöjer jag mig med att säga att den – milt uttryckt, speciellt för att vara Fireball – är väl värd att prova.

Allt gott och hoppas att vi ses.


Kommentarer inaktiverade.